De afgelopen tijd zijn er meerdere documentaires gemaakt over het onderwijssysteem en de nadelen ervan in de huidige maatschappij. Waarbij het telkens ook de makers opviel dat er onder de 'benadeelden' (lees: de uitvallers, de kanaries in de kolenmijn) wel erg veel hoogbegaafde leerlingen zijn.
Wanneer je denkt dat hoogbegaafde leerlingen met wat extra uitdaging voldoende bedient worden, dan is dat helaas tekort door de bocht. Hoogbegaafdheid is een divers begrip met diverse uitingen. De leerhonger wisselt, de creativiteit wisselt, interesses, talenten, persoonskenmerken en ga zo maar door.
Om je een beeld te geven, raad ik je deze 3 documentaire(series) aan:
Schoolziek
Een tweedelige documentaireserie van filmmaker Jan Stap en journalist René Lamers laat zien dat kinderen echt ziek kunnen worden van niet-passend onderwijs. En hoe gaat het dan verder?
Maar ook, wat kan het ons allemaal opleveren als we wél passend onderwijs weten te bieden?
De documentaire is hier te bekijken:
Schoolziek – Jan Stap Film
Onder druk(t)
Wederom een tweedelige documentaireserie, nu van filmmaker Zeno Groenewegen. Hij laat zien dat het onderwijssysteem onder druk staat, maar ook kinderen onderdrukt.
Daarnaast komen alternatieve onderwijsvormen in beeld, zowel in het buitenland als in Nederland zoals de Sudbury School in Amersfoort en het Agora onderwijs.
Deel 1:
Docu ‘Onder druk(t) 1: Het probleem’ - Hoelang is het… | blckbx
Deel 2:
Docu ‘Onder druk(t) 2: Alternatieven voor beter onderwijs' | blckbx
Leerkracht en Trouw-columniste Sofie van de Waart heeft voor de hoogbegaafde leerlingen van twee scholen een voorziening opgericht: Explora. Hierbij is zij 9 maanden lang gevolgd door regisseur Paul Sin Nam Rigter. Het resultaat is vanaf aanstaande donderdag te zien bij Omroep Max, vanaf 22:15 uur.
Meer lezen? Dan kan hier:
2Doc: Utopie van Sofie te zien bij MAX (omroepmax.nl)
Meer weten over wat jij voor hoogbegaafde kinderen kunt doen? Neem dan contact met mij op!
Foto hieronder: Maysa, geportretteerd door
Iris van 't Riet.