Pal op koers
17 januari 2024

Hulpmiddelen: Openhartig Identiteit

Openhartig Identiteit

Toen we afgelopen jaar de peergroepen organiseerden voor jongeren, werd ik benaderd door de uitgever van de reeks Openhartig. Er was een nieuwe set gericht op jongeren, of ik die wilde uitproberen. Maar helaas stopten toen net de groepen en werd duidelijk dat dit (voorlopig) geen vervolg zou krijgen.

Met de kennis die ik heb opgedaan en mijn recente verdieping in het puberbrein, omdat onze oudste al snel de puberteit in rent, ga ik nu toch een korte review geven van dit product. Want één van de redenen dat ik graag samenwerk met onder meer mijn man en zijn fantastische
spellenwinkel, is dat spellen en dit soort kaartensets goede hulpmiddelen zijn in de ontwikkeling van kinderen en jongeren!

De belangrijkste spelregel wanneer je in gesprek gaat met jongeren is dat je relatie en de waarde van het gesprek leidend zijn. Een kaartenset is ondersteunend, je moet niet de kaarten afgaan omdat je die set nu eenmaal hebt. Is je gesprek waardevol, helpt het de jongere en wil je de verdieping erin houden - laat die kaarten dan lekker voor wat het is!
Zoals één van de jongeren tijdens een bijeenkomst aangaf 'mag ik nu gewoon zelf verder?'.


Openhartig Identiteit gaat in op wie je bent, wie je wil zijn, hoe je je verhoudt tot de maatschappij en dat je over deze zaken na gaat denken. Want wie weet wil je het liever anders, maar had je daar nog niet bij stil gestaan.
Het is overigens geen spel, het zijn puur vragen en opdrachten waar je mee aan de slag gaat.

De kaartenset bevat 102 kaarten met afwisselend vragen en opdrachten. En dat laatste is leuk, want soms moet je gewoon even in beweging komen. Het geeft ook de kans om de groepsdynamiek te observeren.
Dat maakt dat ik de kaartenset wat meer geschikt vindt voor groepen, al kun je een flink aantal kaarten zeker wel één op één gebruiken. Maar de verdieping vind je eerder wanneer je het gesprek in een groep jongeren op gang kunt brengen.


Qua opdrachten zitten er leuke kennismakingsvragen in, maar er zitten ook vragen bij waar een veilige setting voor nodig is.
Zo is er bijvoorbeeld een opdracht waarbij je aan de hand van de letters van je naam iets over jezelf vertelt. En dat is heel iets anders dan het gesprek voeren over je geaardheid en seksuele gevoelens.

Ook is de
context belangrijk. Er kan heel anders gereageerd worden op een vraag wanneer je deze als ouder aan je kind stelt, dan wanneer de vraag in een vriendengroep voorbij komt.

Een aantal vragen nodigen uit tot
sociaal wenselijke antwoorden, het is goed om je daar bewust van te zijn. Zoals 'Aan welke vrijetijdsbesteding besteed je nu té veel tijd?'.
En dat brengt me ook bij een inkijkje in het puberbrein die ik met je wil delen. Een puberbrein is op een rustig moment goed in staat om over een mogelijk situatie na te denken. Wat zou je doen? Wat vind je belangrijk?
Dat noem je een
cold choice.
Maar wanneer het daadwerkelijk gebeurt, komen er hele andere dingen bij kijken. Zoals groepsdruk, pubers die elkaar opjutten, je wilt misschien indruk maken, je weet niet wat de groepsnorm is, iedereen blijft voor nog een drankje - waarom zou jij als enige... En dan maak je misschien toch een andere keuze. Dat is een
hot choice.

Wanneer je met deze informatie in je achterhoofd de situatie doorspreekt, kun je de vraag stellen: 'Wat heb jij nodig waardoor je op dat moment niet weer je telefoon pakt?' (even teruggrijpend op de vrijetijdsbesteding waar wellicht teveel uren aan op gaan).


Openhartig Identiteit biedt veel waardevolle vragen en opdrachten. Het is geschikt voor een jeugdwerker, sociaal maatschappelijk werker, tussendoortje bij de groepstherapie, voor leerkrachten (vooral een mentor) en ook voor ouders.
Alle vragen en opdrachten gaan over wie je bent, welke rol je aanneemt, over levensvragen, over hoe je tegen de maatschappij aankijkt en over wat je hierin zou willen.

Bij het gebruik van deze (en andere kaartensets) wil ik je graag deze handleiding meegeven:

- bedenk wat je doel is van de activiteit, zodat je de kaarten erbij kunt zoeken die daarbij passen
- pak een stuk of 5 kaarten per activiteit, zodat je de diepgang kunt opzoeken
- bedenk hoe je een veilige setting kunt bieden en waarborgen
- en zet deze kaarten vooral passend in bij je relatie met de jongere
De context en setting zijn erg belangrijk!

Meer weten over kaartensets of spellen als hulpmiddel? Vraag het me gerust.


Succes en vergeet niet te genieten van de mooie gesprekken en ontwikkeling van de jongeren!

Agenda plannen
9 april 2025
Een aantal agendatips voor de komende maanden. Handig voor alle beleidsontwikkelingen.
9 april 2025
Op zaterdag 12 april sta ik met Papieren Tijgers op het symposium van Stichting Hoogbegaafd! in Doorn.
Intensief hoofd, kleurrijk
11 maart 2025
De Week van de Hoogbegaafdheid is een mooi moment om een inkijk te geven in een 'hoogbegaafd gezin'.
30 januari 2025
Ons fotomagazine is inmiddels verstuurd en wij krijgen diverse reacties terug uit het veld.
Cover fotomagazine Papieren Tijgers
23 december 2024
Papieren Tijgers is nu beschikbaar om te lezen! Perfect voor de Kerstvakantie.
Affiche lancering Papieren Tijgers 14 november Den Haag
23 oktober 2024
We lanceren Papieren Tijgers op 14 november in Den Haag en zijn druk aan het voorbereiden. Tot 10 november kun je Papieren Tijgers nog bestellen.
7 oktober 2024
Het doelbedrag om Papieren Tijgers te kunnen drukken is opgehaald. We gaan nog even door om het fotomagazine sneller te kunnen verspreiden. Help je mee?
hoogbegaafd meisje van kleur
26 september 2024
Onderzoek toont aan dat hoogbegaafde leerlingen vaak over hoofd worden gezien.
Cover fotomagazine Papieren Tijgers
10 september 2024
De crowdfunding voor Papieren Tijgers is van start! In het fotomagazine Papieren Tijgers laten we 30 hoogbegaafde kinderen en jongeren aan het woord.
22 augustus 2024
Het einde van de zomervakantie nadert, een nieuw schooljaar begint. Even de balans opmaken.
Meer posts
Share by: