16 oktober 2023

Wat is er nodig om hoogbegaafde leerlingen te ondersteunen in het onderwijs?

De vraag 'Wat is er nodig om hoogbegaafde leerlingen de juiste ondersteuning in het onderwijs te geven?' stond centraal op deze make-a-thon, afgelopen 28 september in Den Haag.


Met 80 genodigden, waaronder veel jongeren, en gespreksleiders hebben we hierover gebrainstormd.
Hiervoor was het eerst nodig om op zoek te gaan naar de dieperliggende oorzaken waaróm het steeds niet lukt. De kennis en kunde is er namelijk wel, toch komt passend onderwijs aan hoogbegaafde leerlingen onvoldoende van de grond.

Na een opwarmer
om veilig en vrij te kunnen brainstormen zijn de deelnemers in groepen uiteen gegaan om met een problem tree te kunnen zoeken naar de onderliggende oorzaken die we moeten gaan aanpakken.

Een heel verslag van de bevindingen van deze problem tree en de uiteindelijke oplossingen zoals bedacht in de middag tijdens de solution tree kun je downloaden.

Na het brainstormen over de
problem tree volgde de lunch en een samenvatting van de ochtend. Middels een gesprek op voeten konden de deelnemers bepalen met welke oorzaken en stellingen zij de meeste affiniteit hebben.


Het gaf iedereen een beeld van wat er in de ochtend is besproken. Het bleek alleen te lastig om hier een consensus over te bereiken.


En achteraf gezien is dat ook logisch, het zijn stuk voor stuk dringende en knellende problemen die leiden tot schrijnende gevallen en kinderen die zich onvoldoende kunnen ontwikkelen of zelfs beschadigd raken. De frustratie, noodzaak en een mengelmoes aan emoties kwam tijdens dit gesprek op voeten duidelijk naar voren.
Een goed leermoment voor ons als organisatie.

Gelukkig konden we de draad daarna weer oppakken en ging het brainstormen over de
solution tree in de groepen weer verder.
Aan het eind van de middag heeft elke groep de bedachte oplossing(en) gepitcht en was er daarna nog tijd voor een borrel om na te praten en nadere contacten te leggen.

Ik vond het mooi om te zien dat de ontmoeting en het samenwerken centraal stonden en dat er constructief is gewerkt aan nieuwe ideeën en oplossingen.
De uitkomsten van de dag vormen de basis voor nieuwe gesprekken met de ministeries van OCW en VWS. En ook al zal besluitvorming en verandering niet morgen al gebeuren, dit was zeker weer een stap in de goede richting!

Dank aan alle deelnemers, vrijwilligers,
Marije, Isabeau, Nina, Kenniscentrum Hoogbegaafdheid, Stichting Hoogbegaafd! en Ouders & Onderwijs voor het mogelijk maken van deze make-a-thon!


Het hele verslag van de make-a-thon kun je hier downloaden.

Agenda plannen
9 april 2025
Een aantal agendatips voor de komende maanden. Handig voor alle beleidsontwikkelingen.
9 april 2025
Op zaterdag 12 april sta ik met Papieren Tijgers op het symposium van Stichting Hoogbegaafd! in Doorn.
Intensief hoofd, kleurrijk
11 maart 2025
De Week van de Hoogbegaafdheid is een mooi moment om een inkijk te geven in een 'hoogbegaafd gezin'.
30 januari 2025
Ons fotomagazine is inmiddels verstuurd en wij krijgen diverse reacties terug uit het veld.
Cover fotomagazine Papieren Tijgers
23 december 2024
Papieren Tijgers is nu beschikbaar om te lezen! Perfect voor de Kerstvakantie.
Affiche lancering Papieren Tijgers 14 november Den Haag
23 oktober 2024
We lanceren Papieren Tijgers op 14 november in Den Haag en zijn druk aan het voorbereiden. Tot 10 november kun je Papieren Tijgers nog bestellen.
7 oktober 2024
Het doelbedrag om Papieren Tijgers te kunnen drukken is opgehaald. We gaan nog even door om het fotomagazine sneller te kunnen verspreiden. Help je mee?
hoogbegaafd meisje van kleur
26 september 2024
Onderzoek toont aan dat hoogbegaafde leerlingen vaak over hoofd worden gezien.
Cover fotomagazine Papieren Tijgers
10 september 2024
De crowdfunding voor Papieren Tijgers is van start! In het fotomagazine Papieren Tijgers laten we 30 hoogbegaafde kinderen en jongeren aan het woord.
22 augustus 2024
Het einde van de zomervakantie nadert, een nieuw schooljaar begint. Even de balans opmaken.
Meer posts